Valencia

Valencia

 

Tapas, sangria en Las Fallas in Valencia

In maart 2017 ben ik samen met mijn neef zes dagen naar Valencia geweest. De stad Valencia stond al een tijdje bij ons op het lijstje en dat is niet alleen omdat Valencia ons een mooie stad leek, maar ook omdat we graag eens het festival Las Fallas wilden meemaken. Wil je na het lezen van mijn reisverslag nog meer foto’s bekijken van mijn stedentrip naar Valencia? Kijk dan in mijn fotoalbum. Uiteraard heb ik na deze reis ook zelf een fotoboek gemaakt en staat deze nu bij de rest van mijn fotoboeken. Maak hier je eigen fotoalbum en koester de herinneringen!

Las Fallas
Ik zal eerst een klein stukje vertellen over Las Fallas. Las Fallas is een traditioneel feest ter ere van Sint-Jozef dat ieder jaar in de stad Valencia wordt gehouden. De term Fallas verwijst naar zowel het feest als naar de beelden die van hout en piepschuim gemaakt zijn en speciaal voor dit feest worden gemaakt. De fallas-verenigingen (in totaal bijna 400 en elke wijk heeft zijn eigen Fallas-vereniging) zijn soms wel bijna een jaar bezig met het maken van deze Fallas. Las Fallas begint officieel de laatste zondag van februari met een openingsfeest ‘La Crida’ bij de karakteristieke Torres de Serrano en eindigt op 19 maart met ‘La Crema’, het verbranden van de voor het feest vervaardigde beelden. Elke Falla bestaat uit een basisstructuur en een aantal ninots (poppen). De fallas worden op 15 maart door de leden van de Fallas-verenigingen opgebouwd en er zijn twee verschillende types Fallas. De Fallas Infantiles en de Fallas. Eerstgenoemde kinder-fallas zijn kleinere beelden, met hoogtes tot circa 1,8 meter. De gewone Fallas zijn juist enorm, sommige zelfs tot 30 meter hoog. In 2015 werden in totaal 385 Fallas opgezet ter waarde van 6,8 miljoen euro. De Fallas worden bijna altijd afgemaakt met een aantal (soms tientallen) ninots welke personages voorstellen. Ieder jaar is er in de dagen net voor de hoogtepunten van het festival een tentoonstelling waarbij een aantal vooraf verkozen ninots te zien zijn. Een van deze ninots wordt door het publiek gekozen als winnaar en zal tijdens de verbranding van alle Fallas worden gespaard voor het vuur. Deze ninot gaat naar het Fallas-museum waar sinds 1934 van ieder jaar een ninot te zien is. Tijdens dit feest is er naast al deze prachtige beelden genoeg te doen en te beleven. Zo staat vuurwerk 1 op 1 samen met dit festival en zijn er talloze vuurwerkshows en vooral de zogeheten Mascleta mag je zeker niet missen.

 

Vanuit huis hebben wij via Transavia een goedkope retourvlucht geboekt en via AirBnB hebben wij een leuk appartement kunnen vinden wat onze trip op ongeveer €170,00 euro per persoon ging kosten. Een prima kostenplaatje voor 5 dagen Valencia. Eenmaal aangekomen op het vliegveld in Valencia hebben wij een taxi genomen richting ons appartement en achteraf bleek dat de metro zowat voor de deur stopte en dat een goedkopere manier zou zijn geweest.

 

Dag 1 in Valencia

De eerste dag in Valencia besloten wij de wijken te gaan verkennen en de Fallas die daar gebouwd waren eens te gaan bewonderen. De ene Falla was nog mooier en groter dan de andere, wat was dit mooi gemaakt zeg. Wij vonden het nu al onwijs zonde dat deze Fallas straks allemaal in brand gestoken worden. De ene wijk was ook mooier versierd dan de andere en het was duidelijk te zien welke Fallas-vereniging er meer moeite voor deed dan de andere wijk. Zo waren sommige wijken compleet versierd met allerlei verlichting. Ook hadden ze allen hun eigen vuurwerkshow, de zogeheten Mascleta. Mascleta staat voor een vuurwerkshow dat overdag gehouden word en vooral bestaat uit knalvuurwerk en gekleurde rook. Wij noteerden alle shows die aangekondigd stonden en probeerden er zoveel mogelijk te bezoeken. De dag sloten wij af met een zeer spectaculaire vuurwerkshow die wij vanuit het Turia Park konden bekijken. De laatste drie dagen van het feest is er de Nit del Foc, wat staat voor Nacht van het vuur, en deze avonden staan in het teken van spectaculaire vuurwerkshows. Ga hier ruim van te voren staan, want het is ontzettend druk. En met druk bedoelen wij dan ook heel erg druk. De show was enorm gaaf en duurde al gauw een halfuur tot een uur. Voor wie wel eens is wezen kijken bij het zomervuurwerk in Scheveningen, dat is niks vergeleken met de shows in Valencia.

Om de dag af te sluiten gaan we lekker tapas eten en sangria drinken bij El Comado de la Rivera. Dit wordt ongemerkt nachtwerk en vlak voor sluitingstijd krijgen we een aflsuitingsdrankje van het personeel. Dit zal vast niet de laatste keer zijn dat we hier gaan eten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.