Kerstmarkt en sightseeing Düsseldorf

Kerstmarkt en sightseeing Düsseldorf

De kerstmarkt van Düsseldorf

De kerstmarkt in Düsseldorf bestaat uit meedere gedeeltes en het leuke hieraan is dat je hierdoor van de Stadtmitte naar de Altstadt wordt gestuurd. Je ziet veel van de stad dat in deze tijd van het jaar één en al kerst uitstraalt. Eigenlijk zijn er zes kleine kerstmarkten, maar door de route vormt dit zich tot één grote lange kerstmarkt en eindig je bij het water van de Rijn waar je ook een mooi verlicht reuzenrad ziet staan.

 

Marktplatz
De kerstmarkt op dit gezellige pleintje biedt alles wat je van een kerstmarkt verwacht. Ook het achtergrond decor mag er zijn. Het mooie historische Rathaus van Dusseldorf zorgt voor een sfeervolle ambiance. Op deze kerstmarkt vind je behalve knusse kraampjes met leuke spulletjes ook hutjes waar de oude ambachten centraal staan. Een traditionele glasblazer, een oude smid en meer van dit soort taferelen. Naast de grote kerstboom staat de uit hout gesneden kerststal. Een mooi staaltje vakmanschap en hierom zeker een blik waardig.

 

Flingerstrasse
Eén van de dingen die de kerstmarkt in Dusseldorf zo leuk maakt, is de afwisseling. Op zes verschillende locaties zijn allemaal kerstmarktjes te vinden met een geheel eigen karakter. De kerstmarkt op de Flingerstrasse vormt de verbinding tussen de Heinrich Heine Platz en de Marktplatz. Er is echter 1 kraam die je echt niet over mag slaan. En deze attractie maakt de kerstmarkt op de Flingerstrasse dan ook weer de moeite waard. Aan de kant van de Heinrich Heine Platz vind je op de Flingerstrasse en kraam in de vorm van zo’n houten draaimolen. In deze ‘draaimolen’ kun je terecht voor een lekker glaasje gluhwein. De kraam ziet er top uit en de gluhwein is lekker. Het is dan ook niet erg vreemd dat het behoorlijk druk is bij dit spektakel.

 

Henrich Heine Platz
De Heinrich Heine Platz is de place to be voor iedereen die de kerstmarkt in Dusseldorf bezoekt. Niet alleen is deze kerstmarkt heel centraal gelegen, het is er ook knots gezellig. Een kerstmarkt die u zeker niet mag missen! Alle kraampjes zijn voorzien van engeltjes. Overdag kijken ze vredig neer op de bezoekers en ‘s avonds is alles prachtig verlicht.

 

Schadowplatz
De Kerstmarkt op de Schadowplatz is weer heel anders dan de meer traditionele kerstmarkt op de Marktplatz of de engeltjesmarkt op de Heinrich Heine Platz. Op de Schadowplatz zijn alle kraampjes van hout met witte daken. Hierdoor doet deze kerstmarkt hip en modern aan. Op deze kerstmarkt kun je natuurlijk net als op de andere pleintjes gluhwein drinken, maar voor bezoekers die op zoek zijn naar wat meer glamour is er in het midden van de kerstmarkt op de Schadowplatz een grote bar ingericht waar champagne en rose champagne geserveerd worden. Lekker luxe. Gewoon doen. Het is tenslotte toch een soort vakantie…

 

Stadtbruckchen
De Kerstmarkt Stadtbruckchen wordt ook Sternchenmarkt genoemd. Veel van de verlichting is wit met blauw en dat zorgt voor een compleet andere uitstraling dan de andere kerstmarkten in Dusseldorf. De daken van de kraampjes zijn wit en reflecteren de lichtjes. De Sternchenmarkt wordt niet voor niets zo genoemd. Het is een hele ‘heldere’ kerstmarkt. Op deze kerstmarkt vind je voornamelijk kraampjes met eten en drinken; gepofte kastanjes, gluhwein, Duits bier enz. Overdag is het er redelijk rustig. ‘s Avonds daarentegen is het een drukte van jewelste. Vooral veel locals staan dan gezellig in groepjes te kletsen onder het genot van een warm wijntje of een pul bier.

 

Gustaf Grundsgens Platz
Wat typeert de kerstmarkt op de Gustaf Grundgens Platz? Deze kerstmarkt is het gemakkelijkst te omschrijven. Je komt hier om te eten en te drinken en je kinderen neem je mee! Overal vind je kraampjes met lekkernijen. Bijvoorbeeld een kaas en wijn hutje of een kraampje waar je lamsvlees roosteren. Het ruikt overal heerlijk. Het je nog geen trek, dan krijg je het hier wel. Vanaf de kerstmarkt op de Schadowplatz is het een klein stukje lopen naar de kerstmarkt op de Gustaf Grundgens Platz. Via de winkelstraat is het een leuk stukje wandelen. Je komt onder andere langs de Peek en Cloppenburg die prachtig verlicht is. De kerstmarkt op de Gustaf Grundgens Platz speelt zich af op de voorgrond van het Dusseldorfer Schauspielhaus. Een indrukwekkend modern gebouw.

 

Dit was mijn kerst-stedentrip naar Düsseldorf en het is me zeker goed bevallen. Ik begrijp dan ook heel goed waarom deze altijd hoog staat aangeprezen. Uiteraard is er in de stad nog veel meer te zien en te beleven, maar dat bewaar ik voor een volgend bezoek aan deze leuke stad.