Dortmund

Dortmund

 

Voetbal, glühwein en kerst!

Dortmund ligt eigenlijk helemaal niet zo ver weg en toch ben ik hier nog nooit geweest. De stad wordt vaak positief geroemd en ook schijnt de kerstmarkt een leuke bezigheid te zijn waar je je prima kan vermaken. Samen met een vriend van me zijn we op zaterdagochtend 14 december 2019 in de auto gestapt.

Overnachten deden we in het Astoria City Resort Hotel in Essen dat op een kleine twintig minuten rijden ligt van Dortmund. Dit hotel hebben we geboekt via de website van Hotelspecials.nl. Vanuit Utrecht reden wij in een kleine anderhalf uur naar het hotel toe waar wij alvast gingen inchecken. Het hotel zag er prima uit en de mensen waren erg vriendelijk. Na het inchecken springen we snel weer de auto in om richting Dortmund te rijden. We zijn allebei grote voetbalfanaten en dus konden we het voetbalstadion van Schalke 04 in Gelsenkirchen niet over slaan. Het lag immers toch op de route. Het stadion was groot en de clubkleuren waren overduidelijk aanwezig. Het gebied er om heen oogt wat saai en is vooral veel industrie. Na een korte wandeling later konden we dan eindelijk richting Dortmund rijden.

Aangekomen in Dortmund pakken we ook hier als eerste het voetbalstadion mee, het Iduna Signal Park. Wauw! Wat een stadion is dit zeg. Hier ademt het dan ook veel meer voetbal dan bij de rivaal in Gelsenkirchen. Na een paar fotomomentjes en een kleine wandeling later rijden we verder het Westfalenpark dat redelijk centraal gelegen is. Tussen het stadion van Borussia Dortmund en het centrum ligt het Westfalenpark waar ook de Floriantoren gevestigd is. In de zomer tref je hier veel wandelende mensen aan of mensen die lekker met een deken in het gras aan het genieten zijn van de groene omgeving. Ook rijdt er hier een klein boemeltje rond waarmee je een tochtje door het park kan rijden. Voor een mooi panorama uitzicht over de stad Dortmund beklim je de 220 meter hoge Floriantoren en als je van deze klim wat honger hebt gekregen kan je prima eten en drinken in het draaiende restaurant in de toren.

Aan het begin van de middag is het tijd om richting het centrum te gaan en we parkeren de auto in de parkeergarage Friedensplatz. De kosten vallen op zich wel mee, want je betaald €1,00 per uur en voor 24 is uur is de prijs €12,00. Vanuit hier zou je, als je een rechte lijn trekt door het centrum, in een kleine tien minuten aan de andere kant van het centrum kunnen zijn. Wanneer je de parkeergarage uit loopt kom je direct uit op het Friedensplatz. Een groot plein waar ook het Stadhuis (Rathaus) staat en met in het midden van het plein een GPS-Referentiepunt. Op dit plein is er op zaterdag een groente- en fruitmarkt. Onze route gaat vervolgens verder richting de Westenhellweg en ondertussen zien we al genoeg kramen van de kerstmarkt, maar deze willen wij nog even vermijden totdat het later op de dag wat donker begint te worden. De Westenhellweg is een lange straat met allerlei soorten winkels. Door alleen deze straat al door te lopen vermaak je je al geruime tijd door de hoeveelheid winkels die zich hier bevinden. Ook heb je in deze straat het winkelcentrum Thier-Galerie waar je onder andere Primark, Espirit en de WE kan vinden. Wij werden aangenaam verrast toen wij zagen dat dit winkelcentrum erg groot was. Bij binnenkomst kon je zover kijken dat je de laatste winkel nog niet eens kon zien en ook zijn er genoeg roltrappen, want de Thier-Gallerie heeft maar liefst vier verdiepingen.