Bastenaken

Bastenaken

Dit verslag is een gedeelte van mijn reis door de Belgische Ardennen. Wil je het hele verslag lezen? Klik hier voor het hele verslag van de Belgische Ardennen.

De vijfde dag blijven we lekker een dagje op het park. Wandelen, spelletjes spelen en meer van dat soort dingen. Voordat we naar huis gaan hebben we nog één leuke dag op de planning. We zijn beide erg geïnteresseerd in de tweede wereldoorlog en daarom sluiten we onze vakantie af met een dagje Bastenaken (Bastogne). Bastenaken is vooral bekend geworden door de Slag om Bastenaken, tijdens het Ardennenoffensief in december 1944. Bastenaken werd verdedigd door de Amerikaanse 101 Airborne Division onder leiding van generaal Anthony McAuliffe. Een standbeeld van deze generaal tref je aan op het Place General McAuliffe. Dit is een mooi plein met veel restaurantjes. Op dit plein tref je naast het standbeeld van de generaal ook een tankmonument en één van de vele witte paaltjes (Voie de la Liberté) aan. Deze paaltjes geven de route aan die er gelopen is bij de herovering op het Franse en Belgische grondgebied.

Het volgende punt is het Mémorial du Mardasson. Het Mémorial du Mardasson is een oorlogsmonument ter nagedachtenis aan de Slag om de Ardennen. Het staat op de Mardassonheuvel wat destijds het middelpunt van de strijd was. Het Mémorial du Mardasson is een zeer indrukwekkend monument ter nagedachtenis aan de vele gesneuvelde jonge Amerikanen. Zo kan je rondom dit gebouw lopen, maar via een draaitrap kan je ook naar boven toe waar je vervolgens een mooi uitzicht hebt over Bastenaken. Hierna vervolgen we onze weg naar Bois Jacques waar de schuttersputjes nog zichtbaar zouden moeten zijn. Eenmaal aangekomen zijn we bijna de enige die in het bos ronddwalen. Er zijn inderdaad nog vele schuttersputjes zichtbaar, de zogeheten foxholes. Weken lang hebben de Amerikanen, De Easy Company, zich hier schuilgehouden. In het dorpje Foy even verderop, zaten de Duitse troepen. We kunnen ons niet voorstellen hoe hier moet zijn geweest in die tijd, zeker omdat het hier nu zo enorm rustig en stil is. We vervolgen onze weg en komen diverse monumenten tegen en uiteindelijk komen we aan in Foy, onze laatste stop. Het eerste huis was je daar tegen komt zit vol met kogelgaten. Vroeger werden de Duitse troepen verdreven uit Foy en een enkele Duitser bleef in dit pand zitten en schoot voor wat hij waard was op de inkomende Amerikaanse troepen. De Amerikanen openen vervolgens volledig het vuur en je begrijpt het zelf wel, de Duitser heeft dit niet lang vol gehouden. De schade aan het pand is hier nog duidelijk te zien.

 

Dit verslag is een gedeelte van mijn reis door de Belgische Ardennen. Wil je het hele verslag lezen? Klik hier voor het hele verslag van de Belgische Ardennen.